Ordet Hanrej kommer fra det tyske “Hahnrei”, som betyder “en kastreret hane”. Det er en meget gammel og ganske nedladende betegnelse for en mand, hvis kone er ham utro med en anden.

 

Hvad er en Hanrej?

Begrebet Hanrej har en dybere mening. En hane har noget, der hedder “sporer”, som er en spids knogleudvoksning nederst på dens ben. En “Hanrej” er en kastreret hane, der har fået skåret disse sporer af og sat dem fast på hovedet ved kammen, så det ligner den har horn.

Hanrej har meget med gammel kønsrollebetydning og maskulinitet at gøre. Hanen har en vigtige maskulinitetsrolle i en hønseflok – kastreres hanen, har han mistet disse afgørende ting, og mister sin plads i det maskuline hierarki. Han bliver derfor til en hane, som andre haner ikke længere frygter, og derfor kan hans høns nemt tages fra ham.

Hvis kvinden har sex med en anden, bliver der sat sin tvivl ved mandens maskuline evner. Han latterliggøres og “får sat horn i panden” – præcis som Hanrejen får sat sine sporer i panden, så de ligner horn.

 

Hanrej på dansk

Hanrej er dog en meget gammel betegnelse, og er ikke udbredt i Danmark. På godt dansk siger vi f.eks. “at sætte nogen horn i panden”. Hvis du giver nogen horn i panden, betyder det, at du bedrager en mand ved at have sex med hans kone.

Vi benytter sjældent Hanrej i Danmark, men i nogen lande er ordet stadig et ganske ofte brugt skældsord. Nogen holder en finger op på hver side af hovedet for at demonstrere horn, når de bruger ordet. Dette for at forstærke dets nedladende betydning og latterliggørelsen.

 

Hvordan forholder det sig i dag?

Det er vigtigt at understrege, at Hanrej er en gammel betegnelse. Kønsrollerne og de normer, der i nogen situationer kan følge med, har ændret sig meget siden dengang. I dag er man ikke på samme måde sin partners ejendom, som man var dengang.

Iben Helena Mortensen
Iben Helena Mortensen
Velkommen til Eroti.dk. Mit navn er Iben, og jeg er webredaktør her på siden. Jeg skriver guides, produktanmeldelser og meget andet, som jeg håber, du finder interessant. Skulle du have spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på Iben@eroti.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here