Utroskab statistik – Det samlede overblik

52

Der er bred enighed om, at det er forkert at være sin kæreste eller ægtefælle utro.

Alligevel svarer hele 23,1 % af de adspurgte mænd og 13,8 % af kvinderne, ja til, at de har dyrket sex med en anden end deres nuværende partner, når man kigger i utroskab statistikkerne.

Svaret ses i verdens største befolkningsundersøgelse om seksualitet, SEXUS.

Utroskab er et interessant emne, og der laves konstant undersøgelser, der viser hvor udbredt utroskab faktisk er blandt både ældre og unge mennesker.

Men hvad er egentlig op og ned og hvad er fakta, når det drejer sig om utroskab statistik?

Alt det dykker vi ned i her, hvor vi gennemgår alle de mange statistikker, der fortæller noget om, hvor mange og hvorfor danskere er deres partner, kæreste og/eller ægtefælle utro.

utroskab statistik

 

Mænd er mest utro – og hvorfor?

Der kan være mange grunde til, at mænd er mere utro end kvinder. Og lige så mange forskellige mænd der findes, lige så mange forskellige grunde kan der også være.

Statistikker fortæller os ikke så meget om hvorfor, noget forholder sig som det gør, i stedet giver statistik os et klart billede af, hvordan noget forholder sig. I verdens største befolkningsundersøgelse om seksualitet tegner der sig et tydeligt billede af, at mænd i faste forhold generelt er mere utro end kvinder.

Statistikerne viser også, at både mænd og kvinder generelt er mindst utro i alderen 15-24 år. Her svarer kun 8,3 % af de adspurgte mænd og 5,2 % af kvinderne ja til, at de har været deres faste partner utro. Selvom, at kvantitative undersøgelser som disse ikke fortæller os meget om årsagerne, så kan man måske gætte på, hvorfor det forholder sig således.

I teenageårene og i begyndelsen af livet, hvor man begynder at indgå i faste forhold, så er det hele stadig nyt og spændende. Og lysten til at være sin kæreste utro er derfor mindre, hvilket helt sikkert kan være en grund til, at svarerne fordeler sig som de gør.

  • 23,1 % af mænd har været utro
  • 13,8% af kvinderne
  • Aldersgruppen fra 55-74 år er mest utro
  • Gifte mænd og kvinder er mere utro end folk der er kærester (vender vi tilbage til)
  • De unge er mindst utro
  • 35,8% af alle ægteskaber i 2019 endte i skilsmisse

utroskab statistik fordelt på aldersgrupper

 

Op mod hver tredje mand er deres partner utro

Er du mand og er du mellem 55-74 år, så befinder du dig i den aldersgruppe, hvor næsten hver tredje mand svarer ja til, at de har haft sex med en anden end deres faste partner.

Undersøgelsen giver et tydeligt billede af, at især mænd ikke blot får en større lyst til at være deres partner utro, men at de også udlever den.

I modsætning til den aldersgruppe der var mindst utro, så er denne gruppe af mænd et sted i deres liv, hvor de måske ikke finder deres forhold og deres partner lige så spændende og attraktiv som tidligere.

Hvilket kan være en af grundene, blandt mange, der ligger til grund for, at de er deres partner utro.

 

Når hverdagen bliver kedelig

Det er dog ikke kun mændene, der oftere kan svarer ja til, at de har været deres partner utro, der stiger med alderen.

Også kvinderne svarer i stigende grad ja og næsten hver femte kvinde i alderen 65-74 år har været deres nuværende partner utro.

Det tyder derfor på, at det ikke kun er mændene, der oplever at hverdagen sammen med den samme mand eller kvinde bliver kedelig, det gør kvinderne også. Dog er det ikke helt nær så ofte, at kvinderne handler derpå.

 

Folk fra Nordjylland er mindst utro – men dog stadig utro

Geografisk ser vi en forskel i hvor mange, der er deres faste partner utro. Københavnerne er oftest deres kæreste eller ægtefælle utro og næsten en femtedel svarede ja til spørgsmålet om, hvorvidt de havde haft sex med en anden end deres nuværende partner.

Folk i Nordjylland var den befolkningsgruppe, der var deres partnere mest tro. Dog svarede hele 17,0 % alligevel ja, da de fik spørgsmålet, så helt hellige er nordjyderne på ingen måde.

Generelt er der ikke de store udsving i hvilke geografiske områder, der er mere utro end andre. Og ingen geografiske områder kan sige sig fri for at have mænd og kvinder, der ikke har været deres faste partner utro.

 

Gifte mænd og kvinder er mest utro

Det er så smukt, når vi siger ja til hinanden i kirken og dermed også siger ja til, at vi skal følges ad resten af livet. Sådan forholder det sig dog sjældent. Faktisk er vi mere utro, når vi har sagt ja til hinanden.

Ifølge Danmarks Statistik så ender hele 35,38 % af alle ægteskaber med en skilsmisse i 2019.

Der kan være mange grunde til, at et ægteskab ikke holder, men utroskab er helt sikkert en af dem.

Af de adspurgte mænd og kvinder svarede hele 22,5 % ja til, at de havde været deres nuværende ægtefælle utro, hvor kun 12,3 % ikke-gifte svarede ja til, at de havde været deres kæreste utro.

utroskab mellem gifte eller kærester

Betyder det så, at man er mere utro når man er gift?

Her er svaret nok nej. Det handler i højere grad om, at folk der har været længere tid sammen er mere tilbøjelige til at være utro. Og samtidig er mere tilbøjelige til at være gifte.

Korellationer ikke lig med kausalitet. Ligesom der heller ikke er en sammenhæng mellem, hvor mange film Nicolas Cage laver og drukneulykker i en pool:

nicolage cage og drukneulykker

Der er helt sikkert en sammenhæng mellem den store andel af mænd og kvinder, der svarer at de har været utro og den store andel af mænd og kvinder der bliver skilt.

 

Utroskab er ikke altid en dealbreaker

Selvom mange forhold og ægteskaber går i stykker over at enten den ene eller begge parter har været hinanden utro og haft sex med en anden, så er det ikke altid, at utroskab ender i skilsmisse.

Gallup har lavet en undersøgelse, der viser, at 26% af de mænd og kvinder, der havde været deres partner utro, fik tilgivelse. Gallup undersøgelsen viser også, at jo ældre folk bliver, jo lettere har de ved at tilgive deres partner for utroskab end den yngre generation.

 

Den ældre generation har mere at miste

Sammenhængen mellem alder og tilgivelse for utroskab er interessant. For selvom der ikke findes nogle signifikante forskelle i folks holdninger til utroskab og alder, så tyder det dog på, at alderen har en betydning.

Det er dog måske ikke kun alder, men i stedet det faktum, at jo ældre man er, så har man mere at miste, hvis man ikke tilgiver sin partner. Der er måske børn i billedet og man har opbygget et liv sammen med sin mand eller kone, hvilket kan være svær at give afkald på.

 

39 % bekender deres utroskab til deres partner

Hvis du har været utro og ikke ved hvordan du skal forholde dig, så er du ikke alene. 56 % af mænd og kvinder, der har været deres partner utro, vælger at bekende deres utroskab til bekendte.

Dog er det kun 39 % der går direkte til deres partner og fortæller dem, hvad der er sket. Det tyder derfor på, at det tynger langt de fleste, at de har været utro, og over halvdelen vælger derfor at bekende deres skyld til en ven eller veninde. Det er dog langtfra alle, der finder det samme mod og fortæller det til deres partner.

 

Hvad er utroskab?

I spørgsmålet om utroskab, som SEXUS lavede, er der ikke meget at blive i tvivl om, for spørgsmålet var givet som følgende: Har du nogensinde været din nuværende ægtefælle/faste partner/kæreste utro? Med utro mener vi, om du har haft sex med et andet menneske uden din ægtefælle/faste partners /kærestes accept. For hvornår man er utro er ikke det samme for alle. Det viser svarene fra en Gallup undersøgelse, hvor der er store forskelle i, hvad man definerer som utroskab.

63% af mænd og kvinder mener, at man har været utro, hvis man har kysset en anden end sin faste partner og 61% svarer, at man er utro, hvis man har været nøgen med en anden. Ikke så overraskende svarer hele 90%, at de mener at man har været utro, hvis man har haft sex med en anden. Det betyder dog også, at hele 10% ikke anser det som utroskab, hvilket så alligevel er lidt overraskende.

 

Hvorfor er danskerne så ofte utro?

I flere undersøgelser ser man, at danskerne er nogle af dem, der er mest utro i verden. Også blandt vores nordiske nabolande ligger vi helt i top. En af grundene kan være, at vi er relativt frie i vores seksualitet.

Ægteskabet og til døden os skiller betyder ikke nødvendigvis det samme for os mere, og de fleste af os ved også, at man altid kan ende et ulykkeligt ægteskab eller forhold med at skilles. Sådan er det ikke i alle kulturer og et andet interessant resultat, er at der er en større andel af mænd og kvinder med ikke-muslimsk baggrund, der er utro end mænd og kvinder med en muslimsk baggrund.

 

Homoseksuelle mænd er de mindst tro

Hele 40,8% af de adspurgte mænd, der identificer sig selv som homoseksuelle, har været deres nuværende partner utro. Det er umiddelbart ikke et udtryk for, at forhold og troskab ikke betyder nær så meget, bare fordi man er homoseksuel. For resultaterne hos kvinderne der er andelen af homoseksuelle kvinder, der har været utro mindre end heteroseksuelle kvinder, der har haft sex med en anden end partneren.

Man kan altså ikke rigtig sige så meget om, hvorfor så mange vælger at være deres partner utro. De mange undersøgelser viser og med deres tydelige sprog, at utroskab er ret udbredt blandt alle dele af befolkningen på tværs af geografi, alder og køn. Sammenholder man disse data med andre dele af den meget omfattende undersøgelse, SEXUS, så kan det tyde på, at sex har en stor betydning for, om man er sin partner utro.

Kun 38,9% mænd svarer, at de har fået dækket deres seksuelle behov det seneste år. Meget bedre ser det ikke ud for kvinderne, hvor kun 45 % har fået dækket deres seksuelle behov. Sammenholder man de tal, så kan det tyde på, at folk, der ikke får deres seksuelle behov dækket, søger andre steder hen, også selvom de er i faste forhold.

 

Lise Petersen
Hej! Velkommen til Eroti.dk. Vi elsker at blogge om romantik, dating og sexlegetøj. Vores anmeldelser, test og guides er skrevet af produkttestere og eksperter. Jeg håber du nyder vores indlæg. Skulle du have nogle spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte mig på: Kontakt@eroti.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here