Skænderier i parforholdet – Sådan undgår i det

44

Selvom du elsker din kæreste, partner eller ægtefælle så kan stadig være, at I skændes en gang imellem. Og skænderier i sig selv er ikke nødvendigvis noget dårligt. Det er ikke meningen, at vi altid skal være enige om alt, og livet byder en gang imellem på udfordringer, der kan give skænderier.

Skænderier i parforholdet kan dog også være usunde, ikke bare for forholdet, men også for dit fysiske og mentale helbred, hvis det ikke gøres kontrolleret og under ordnede forhold. Vi giver i denne artikel en række forskellige råd, så du kan stoppe de ligegyldige skænderier med din partner.

Kort oversigt over de 5 trin (læs dem uddybet længere nede)

  1. Hav fokus på det positive frem for det negative
  2. Forstå din partner
  3. Tag en time-out
  4. Vær ærlig og åben
  5. Vis følelser

 

Derfor starter mange skænderier

Skænderier i parforholdet handler ofte om, at der er noget i forholdet som er er i ubalance. Der er måske noget, som ikke er helt som det plejer. Det kan også være, at der har været en grund til at I skændes. Det kan være mange forskellige ting, men hvis der er sket noget som påvirker jeres liv, så kan det resultere i skænderier.

Har I mistet arbejdet og derfor føler jeres fortabte, så kan det være en grund til at starte ligegyldige og unfair skænderier. Det kan også være, at I har været ude for utroskab i parforholdet, hvilket kan give anledning til mange skænderier – hvilket er helt forståeligt. Uanset om der er god grund til at I skændes eller om der er tale om små ligegyldige skænderier i parforholdet, så kan I her lære, hvordan man undgår dem.

 

Bearbejd din indre vrede

Mange forskere og eksperter peger på, at meget vrede kommer inde fra. Det er ofte erfaringer på godt og ondt, som man har gjort sig, som kommer til udtryk, når vi vælger at starte et skænderi med partneren.

Det kan være måden som man oplevede hverdagen på da man var barn, det kan være tidligere forhold og generel manglende kommunikation, der kan føre til skænderier i parforholdet, der i virkeligheden ikke har noget at gøre med den nuværende situation, men i stedet har udgangspunkt andre stedet.

Find ind til sagens kerne

Derfor er det også nødvendigt at gøre op med sig selv, hvad det er, der gør én vred eller får én til at vælge at skændes. Ens baggrund og tidligere erfaringer f.eks. fra tidligere forhold, skal altså høre sig fortiden til, for at et nyt forhold kan blomstre uden skænderier i parforholdet.

Det samme gør sig gældende, hvis I har været ude for utroskab eller lignende. Det an nemlig ikke hjælpe noget, at I bliver ved med at hænge jer i det, hvis I virkelig ønsker at komme stærkere ud på den anden side. Det er derfor meget mere konstruktivt at tage fat i sagens kerne frem for at vælge små ubetydelige skænderier konstant.

 

Sådan undgår I at skændes – 5 trin:

1. Fokuser på det positive

Det kan være svært at fokusere på det positive, hvis man er inde i en periode, hvor det føles som om alt går imod én. Dog kan den rette tankegang gøre underværker, og tro kan som bekendt flytte bjerge. Hvis vi konstant er lidt negative og går og brokker os, så er det også lettere at fokusere på det, som er galt.

Derfor kan et skifte i fokus rent faktisk være en afgørende hjælp til at man undgår at skændes med sin partner. Så snart partneren indser, at du ikke er negativ og i stedet kommer med opløftende og positive kommentarer til enten ham eller hende eller til de ting, der foregår omkring jer, så smitter det gode humør ligesom.

Bevar det gode humør

Er du trist og ked, så kan det selvfølgelig være en svær og næsten umulig opgave, at bevare det gode humør. Det er en let sætning at sige, men meget sværere at praktisere, hvis man er er nedtrykt.

Det er dog stadig værd at forsøge, at finde det gode humør frem. Det skal naturligvis ikke være på en unaturlig måde, men vælger man at se lidt lysere på tingene, så vil det hurtigt ændre din måde at se verden på. For det positive avler noget positivt og omvendt.

 

2. Sæt dig i din partners sted

Som vi allerede har været inde på, så handler meget af vores vrede, glæde med mere om vores fortid. Det som vi har oplevet og erfaret tidligere, i tidligere forhold eller i vores opvækst kan have stor betydning for, hvordan vi agerer som voksne og i parforhold.

Derfor kan det være en rigtig god øvelse at prøve at forstå og sætte sig i partnerens sted. Du skal derfor prøve at forstå, hvorfor han eller hun reagerer eller gør som de gør. Hvis du formår at finde ud af hvor din partners holdninger og erfaringer kommer fra, så bliver det også lettere for jer at kommunikere ud fra samme udgangspunkt og I undgår derfor nemmere skænderi i parforholdet.

Forstå hinanden

Gør din partner det samme og prøver at forstå dig bedre, så kan I endnu engang nærme jer hinanden. Og idet I taler sammen og kommunikere konstruktivt, så vil I allerede her få sværere ved at skændes. Jo mere I forstå hinanden, jo nemmere bliver det også at indse, hvorfor den ene af jer starter ligegyldige skænderier, og dermed hvordan I undgår at skændes.

Hvis din partner tidligere har været i et usundt forhold, hvor der eventuelt har været utroskab, så hjælper det ikke at blive sur og skændes, hvis han eller hun bliver sur over, at du skal til fest alene. Sagens kerne er den, at et tillidsbrud som det, er svært at komme over, også selvom, at det ikke er dig, der har forårsaget det.

Stol på hinanden

Tal i stedet sammen og sæt dig i hendes eller hans sted. Hvad gør din partner tryg? Og hvordan kan du være med til at forsikre ham eller hende om, at du er til at stole på. Det er meget lettere sagt end gjort, men hvis I taler åbent med hinanden om, hvad der gør jer utrygge og usikre, så er det også nemmere at finde frem til en god løsning.

Stoler I på hinanden, så kan I også give hinanden plads til at være jer selv. Det kræver meget af jer begge, men det er det værd, når I når i mål.

 

3. Tæl til 10

Lige før du skal til at starte et skænderi og er ved at koge over af raseri, enten begrundet eller helt ubegrundet, så tæl til 10. Hvis du tager en pause, og får raset ud indvendig i stedet på at reagere med det samme, så kan du nå at stoppe dumme ting, som du måske ellers ville have sagt.

Det er ikke alle følelser, der er lige brugbare, og i stedet for at reagere med skrig og skrål eller en flabet bemærkning, så kan det være yderst gavnligt at tage trække stikket og lige få pusten.

Tag en time-out

Dermed kan du også lige overveje, hvordan du rent faktisk vil respondere på det der bliver sagt. Du kan lytte og forstå og sætte dig ind i hvorfor din partner siger som han eller hun gør. Alle de ting, som du normalt tænker over, og de trin som du kan bruge i guiden her, har du mulighed for at anvende, hvis du lige giver dig selv lov til at bruge en time-out i stedet for at ryge ind i skænderiet.

 

4. Inviter til åben og ærlig kommunikation

Frem for at kommunikere ved at skændes, så er det naturligvis at foretrække at kommunikere gennem en åben og ærlig samtale. Manglende kommunikation i parforholdet er en af de største grunde til at mange forhold går i stykker. Det er nødvendigt at kommunikere på en god og konstruktiv måde, hvis man vil bevare et godt parforhold.

I undgår derfor skænderier i parforholdet, hvis I taler åbent og ærligt med hinanden. Stiller åbne spørgsmål, der lægger op til debat frem for skænderier. Det handler derfor om, at I lytter til hinanden frem for at ville have ret.

I behøver ikke at være enige, men respekter hinandens holdninger

Hvis I respekterer hinandens meninger og holdninger, så bliver det meget lettere at tale ordentligt sammen. Det bliver også nemmere at undgå ligegyldige skænderier i forholdet, når I ved at den anden part er lydhør over for det I har at sige.

Dermed ikke sagt, at I behøver at være enige, for sådan forholder det sig nemlig heller ikke i et parforhold. I vil aldrig blive helt enige om alt på alle punkter, og det er heller ikke målet. I stedet skal I også være enige om at være uenige en gang imellem, hvilket er helt i orden, hvis I giver hinanden plads i forholdet.

 

5. Tal åbent om jeres følelser

Når I er lydhør overfor hinanden, respekterer hinanden og forstår hinanden på et dybere plan, så er det også lettere for jer at åbne op. Jo mere I investerer I jeres kommunikation og taler om følelser, jo større forståelse for I for hinanden.

Er I ikke der endnu, hvor I føler, at I har let ved at tale om jeres følelser, så gør det alligevel. For det er nemlig med til at gøre samtalerne endnu bedre. Når I åbner op, så får partneren også en større forståelse for, hvordan du har det og dermed er det lettere at undgå skænderier i parforholdet.

Lise Petersen
Hej! Velkommen til Eroti.dk. Vi elsker at blogge om romantik, dating og sexlegetøj. Vores anmeldelser, test og guides er skrevet af produkttestere og eksperter. Jeg håber du nyder vores indlæg. Skulle du have nogle spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte mig på: Kontakt@eroti.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here