Manglende eller nedsat sexlyst og frigiditet er en størrelse, mange kvinde døjer med. ”Hvorfor mister mænd lysten?” er et spørgsmål som ofte besvares, mens spørgsmålet om kvinders sexlyst knapt så ofte behandles. Det kan være frustrerende på et personligt plan, men det kan også i mange tilfælde sætte parforholdet på prøve og i værste tilfælde resultere i, at det ikke holder i længden.
Men der er heldigvis skridt, man kan tage, for at få sexlysten tilbage, hvis man ønsker det. Disse skridt kan du læse mere om i denne guide, ligesom du kan læse mere om, hvad nedsat sexlyst hos kvinder kan skyldes.
Symptomer på manglende sexlyst hos kvinder
Det er helt almindeligt, at kvinders sexlyst varierer over tid. Mange faktorer kan nemlig spille ind og ændre på, hvor meget man som kvinde har lyst til sex i en given periode – også uden, at dette nødvendigvis er tegn på, at noget er galt. Hvis du ikke har lyst til sex lige så ofte, som din partner har, er det altså ikke ensbetydende med, at der er noget galt med nogen af jer – heller ikke selvom jeres forskelligheder giver anledning til problemer i parforholdet. Der er altså ikke nogen klar definition på, præcis hvad nedsat sexlyst hos kvinder indebærer.
Nogle symptomer kan dog være:
- At du ikke har nogen form for interesse i nogen som helst form for seksuel aktivitet – heller ikke onani
- At du aldrig eller meget sjældent har seksuelle fantasier eller tanker
- At du er bekymret over din manglende lyst til sex.
Hvis du bekymrer dig over, hvordan det står til min din sexlyst, kan du vælge at kontakte din læge, som kan guide dig til, hvad du kan stille op i din eksakte situation.
Årsager til nedsat sexlyst hos kvinder
Sexlyst er baseret på en kompleks sammensætning af faktorer såsom intimitet, fysisk og mentalt velbefindende, erfaringer, værdier, livstil og forholdet til ens sexpartner. Hvis du oplever problemer på nogle af disse områder kan det have negativt indflydelse på din sexlyst.
Fysiologiske årsager
Forskellige sygdomme, fysiske forandringer og diverse former for medicin kan forårsage nedsat sexlyst. Det kan eksempelvis være:
- Seksuelle problemer: Hvis du mærker smerte under sex eller oplever ikke kan kunne opnå orgasme, kan det nedsætte din lyst til sex.
- Sygdomme: Mange sygdomme, som ikke umiddelbart er forbundet med sexlivet, kan have en negativ indvirkning på din sexlyst. Det kan eksempelvis være kræft, diabetes, højt blodtryk og lignende.
- Medicin: Der findes forskellige former for medicin, som kan virke nedsættende på sexlysten. Særligt medicin mod depression er kendt for at nedsætte sexlysten.
- Livsstil: Mens mindre mængder alkohol kan skabe de helt rigtige forudsætninger for sexlyst, kan meget alkohol virke nedsættende på sexlysten. Også rygning kan have negativ indvirkning på sexlysten.
- Operationer: Måske har du fået opereret brysterne eller underlivet, hvilket kan influere selvtilliden eller den fysiske mulighed for at have sex.
- Træthed: Generel træthed er kendt som en vigtig faktor, når det kommer til fysiologiske årsager, der kan nedsætte sexlysten.
Hormonelle årsager
Forandringer i hormonniveauerne i kroppen kan ændre på din sexlyst. Det kan eksempelvis ske i forbindelse med:
- Menstruation
- Graviditet
Psykologiske årsager
Ligesom dit fysiske helbred kan have indflydelse på, hvor meget du har lyst til sex, kan dit mentale helbred gøre det samme. Der er mange psykologiske faktorer, som kan virke nedsættende på sexlysten. Heriblandt:
- Mentale sundhedsproblemer såsom angst og depression
- Stress
- Dårlig selvtillid
- At du tidligere har været udsat for fysisk eller seksuel vold
- At du tidligere har haft negative seksuelle oplevelser.
Problemer i parforholdet
For mange kvinder er et tæt følelsesmæssigt bånd til partneren en afgørende størrelse for sexlysten. Så oplever du problemer i forholdet til din seksuelle partner, kan det resultere i nedsat sexlyst. Problemer i parforholdet kan eksempelvis omfatte:
- Manglende følelsesmæssig forbindelse med din partner
- Uafklarede konflikter eller skænderier
- Dårlig kommunikation hvad angår seksuelle lyster og præferencer
- Problemer med tillid.
Produkter til at få sexlysten tilbage som kvinde
Som nævnt oplever mange kvinder at have nedsat eller manglende sexlyst. Og som det er fremgået af det ovenstående kan dette skyldes en lang række af forskellige faktorer.
Er du en af de kvinder, der oplever manglende sexlyst, og har du lyst til at få din lyst tilbage, findes der heldigvis en lang række produkter, som er skabt netop til at hjælpe kvinder med at få sexlysten tilbage. Få lysten tilbage nemt ved hjælp af eksempelvis kosttilskud. Find nogle af de bedste bud nedenfor.
ViaHer Pro
ViaHer Pro er kapsler, som indeholder en unik sammensætning af planteekstrakter, vitaminer og aminosyrer. Kombinationen er skabt særligt til at styrke sexlysten hos kvinder ved eksempelvis at nedsætte stress og fremme energi. Ingredienslisten omfatter bl.a. zink, vitamin B og ingefærsrod. Tag blot en kapsel en halv time inden intimitet og oplev kapslens effekt, når du har brug for det. En pakke indeholder 10 kapsler.
ViaHer Intimacy Patches
Med ViaHer Intimacy Patches er alt, du behøver, at sætte et plaster et sted på huden. Du slipper således for at skulle huske at tage piller og får løbende glæde af plasterets effekt. Brug blot et enkelt plaster om dagen.
Plastrene indeholder en lang række af aktive ingredienser, der blandt andet øger energiniveauet og cirkulationen. Plastrene er helt sikre for huden og er nemme at benytte.
ViaHer
ViaHer er kapsler sammensat af botaniske ekstrakter, mineraler og vitaminer. Du skal blot tage to piller om dagen, hvorved du kontinuerligt får glæde af pillernes effekt. Du skal således ikke tage en pille umiddelbart inden intimitet, men kan være klar til sex, lige når det passer dig og din partner. Kapslerne indeholder bl.a. zink, vitamin B og ginko biloba.
Rush Herbal Popper
Et sexlyst fremmende middel i sprayform. Rush Herbal Popper sprøjtes blot under tungen cirka 15 minutter inden intimitet. Spray blot 2-5 gange efter behov. Produktet er diskret at bruge og kan altså bruges ganske kort inden sex, hvilket gør det til et fleksibelt produkt af sin slags. Væsken indeholder bl.a. urteekstrakter, aminosyrer og vitaminer, herunder L-arginin, siberisk ginseng og niacin.
HerSolution Gel
HerSolution Gel har til formål at skærpe sensitiviteten på de områder, der føles allerbedst. Oplever du eksempelvis, at din sexlyst skyldes, at du har svært ved at opnå orgasmer, kan dette produkt være den helt rigtige løsning for dig. Geleen smøres ganske enkelt på omkring klitoris. Virkningen vil indtræde kort efter. Ingredienslisten rummer bl.a. aloe vera, menthol, kakaosmør og sheasmør.
L-Argiplex X6 Kvinde
Tjek prisen her
L-Argiplex X6 er et kosttilskud, som regulerer hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. Kosttilskuddet indeholder L-Arginin, L-Citrullin og vitamin B. Der skal tages mellem to og tre piller dagligt efter behov.
Vil du se flere bud på lystfremmende midler til kvinder, kan du finde en guide her. Læs også mere om viagra til kvinder.
5 råd til at få sexlysten tilbage
Udover kosttilskud og forskellige medicinske løsninger, er der også ting, du kan gøre for dig selv, som kan hjælpe dig til at få sexlysten tilbage. Her får du de fem bedste råd til, hvordan du selv kan arbejde med din sexlyst.
1. Snak med din partner
God kommunikation er altid et godt sted at starte. Oplever du mistet seksuel lyst, og bekymrer du dig for, hvad det kan komme til at betyde for dig og dit forhold? Så snak med din partner om det. ”Jeg har ikke lyst til sex,” kan være en svær sætning at sige, men den kan samtidig være nødvendig. Måske kan I også snakke om helt konkrete ting, I kan gøre i intime stunder for at fremme sexlysten.
2. Overvej, om noget har ændret sig
Er der noget i dit eller jeres fælles liv, der har ændret sig inden for de seneste måneder, og som muligvis kan være forklaringen på, at du har det, som du har det? Har du fået mere travlt på jobbet? Sover du dårligt om natten? Føler du, at du har meget travlt? Eller er du måske direkte stresset?
3. Mærk efter, hvad der tænder dig
Tænk dig grundigt om, og prøv at finde frem til, hvad der helt konkret tænder dig, giver dig lyst til sex eller leder dine tanker hen på sex. Måske føler du, at du mangler noget kærestetid sammen med din partner, der bare er romantisk uden nødvendigvis at handle om sex? Måske skal du og din partner øve jer i oftere at placere jer selv i situationer, hvor erotik kan opstå uden at være forceret?
4. Er der sket fysiske ændringer?
Overvej, om der er sket fysiske ændringer med dig på det seneste. Har du taget på over det seneste år? Er du begyndt på p-piller eller andet, der kan påvirke din hormonbalance?
5. Har du lyst til at få lyst?
Overvej, om du overhovedet har lyst til at få sexlysten tilbage. Måske er den sex, du har med din partner ikke særlig tilfredsstillende, hvilket ikke giver dig motivation til at få sexlysten igen? Eller måske har du bare ikke behov for at have mere sex, end du har på nuværende tidspunkt.
Mere om manglende sexlyst hos kvinder
Som sagt kan der være rigtig mange forskellige årsager til, at sexlysten pludselig mangler, eller at den aftager over tid. Det kan både være fysiologiske, psykologiske eller hormonelle faktorer, ligesom det kan have noget at gøre med det forhold, du befinder dig i.
Men det er altså ret hyppigt, at voksne kvinder oplever, at deres sexlyst mangler. Befolkningsundersøgelser viser, at 6-13 procent af voksne kvinder oplever en manglende lyst i en grad, som de finder problematisk. Men det er svært at sige helt præcis, hvor mange der står i en sådan situation, i det der ikke findes en reel diagnose. Diagnosen stiller man nemlig selv. Og vælger man at søge læge, kan det være en god idé forinden at overveje ting som:
- Hvordan dine forventninger er til dit eget sexliv
- Hvordan du opfatter din egen krop og seksualitet, som den er nu
- Hvordan dit forhold til din partner er
- Om din nedsatte lyst til sex skaber problemer i jeres forhold
- Hvordan dit helbred generelt er
- Om du har nogen sygdomme
- Om du bruger medicin
- Om der er sket noget særligt i dit liv på det seneste
- Hvordan dit arbejdsliv er.
Der findes som nævnt forskellige former for behandling i form af kosttilskud og forskellige medicinske tilbud, og nogle oplever også, at det kan være til hjælp at snakke med en psykolog, hvis årsagen til den nedsatte sexlyst er af psykologisk karakter. Men det er ikke sikkert, at din sexlyst helt bliver den samme igen. Om den stiger eller vender tilbage, afhænger af årsagen til, at den faldt til at begynde med. Især i forbindelse med senfølger efter seksuelle overgreb, svære kroniske sygdomme eller meget svære eller komplicerede konflikter i parforholdet, oplever man, at sexlysten kan være svær at genoprette. Det vigtigste er dog altid at erkende over for sig selv, at problemet er der, og så begynde at tage de skridt, der er at tage for at rette op på det – hvis altså man har lyst til det.
Det er samtidig vigtigt, at der gøres noget ved problemet. I længden er det en dårlig taktik at lyve sig mere lystfuld og ”fake” sexlyst, da det kan risikere kun at forværre problemet. Det er en god idé at starte med at snakke åbent og ærligt med din partner, så I undgår, at problemet vokser og med tiden bliver uløseligt.
Dit lange parforhold kan være skyld i din nedsatte sexlyst
Endeligt viser et dansk studie, at kvinder i lange parforhold har væsentligt større risiko for at have lav sexlyst, end kvinder i kortere parforhold. Kvinder, som har været i et parforhold i mere end syv år, har hele fem gange så høj risiko for at opleve lav sexlyst end kvinder i parforhold, som har varet mindre end to år.
Dermed ikke sagt, at du skal afslutte dit forhold, bare fordi det har rundet syv år, da et parforhold jo kan være andet og mere end blot centreret om sex. Men der kan altså være større behov for at gøre noget ekstra for at holde gnisten ved lige, når du har været sammen med din partner længe, end hvis du ikke har.