Bedste produkter mod erektil dysfunktion

142

Oplever du mild, moderat eller ekstrem erektil dysfunktion eller impotens, så kan der være forskellige årsager til dette – men også forskellige løsninger.

Hvis du vil vide mere om, hvorfor du oplever dette symptom, og hvad du kan gøre ved det, så læs mere her, hvor en række af de bedste produkter gennemgås og symptomet beskrives i detaljer.

Der findes primært tre 3 forskellige produkt-typer der kan hjælpe mod erektil dysfunktion:

Note: Klik på én af ovenstående for at se de bedste indenfor den pågældende kategori.

 

Cremer, Olier og Gels

Den løsning, der er nemmest for mange, når det kommer til erektil dysfunktion, er brugen af cremer, olier og gels, i håbet om at denne simple løsning kan hjælpe på problemet. Dette er tilfældet i nogle situationer, så måske er du en af de heldige, der ikke behøver gøre andet end dette.

Hvis du vil forsøge dig med enten en creme, olie eller gel, så kan du læse mere om, hvad andre har haft stor succes med. Det er selvfølgelig altid vigtigt at huske, at vi som mennesker er forskellige, og derfor er det ikke sikkert, at det, der virkede for nogen andre, virker for dig.

Prøv dig frem med nogle forskellige produkter, indtil du finder den helt rigtige til dig.

 

MaxSize forstørrelsescreme

erektil dysfunktion forstørrelsescreme

Tjek prisen her

Vil du helst benytte dig af den letteste løsning, der jo er cremer, olier og gels, så er denne MaxSize forstørrelsescreme et godt bud til noget, der eventuelt kan hjælpe dig i krigen om at få et større lem.

Fordele:

 • Styrker det intime område
 • Absorberes let uden at efterlade afslørende rester
 • Kan nydes af bege parter under intimt samvær

Ulemper:

 • Trods de naturlige ingredienser kan du risikere at være allergisk overfor visse produkter.

MaxSize forstørrelsescreme er blevet udviklet efter mange undersøgelser, og nu har specialisterne endelig fundet en formel, der trænger ind i huden og lader de aktive ingredienser gøre resten. De indarbejdede denne i Vazogen Transdermal Technology, hvilket sikrer en nem påføring og hurtig absorbering. Brug produktet inden intimt samvær og mærk forskellen.

 

Swiss Navy MaxSize Cream

erektil dysfunktion creme navy

Tjek prisen her

Ønsker du en fyldigere, hårdere og mere stimulerende erektion, så prøve MaxSize cremen, der er udviklet med den særlige VTT-teknologi, der sikrer en hurtig effekt.

Fordele:

 • Cremen giver en fyldigere, hårdere erektion
 • Cremen kan bruges ved rejsningsbesvær, hvis rejsningsevnen er intakt.

Ulemper:

 • Creme er ikke kondomvenlig.

MaxSize indeholder butea superba, der understøtter rejsning, samt VTT-teknologi, der tillader ekstra hurtig absorbering og effekt. Den er især velegnet til mænd, der ikke tåler de orale lægemidler og tilskud, som de kan få på recept fra lægen.

 

ViaGel til mænd

erektil dysfunktion creme til mænd

Tjek prisen her

ViaGel er til dig, der ønsker at opleve dine intime situationer til det maksimale, da den diskret, enkelt og nemt øger følsomheden på det maskuline organ.

Fordele:

 • Øger følsomheden og fornøjelse
 • Velegnet til brug med latexkondomer

Ulemper:

 • Du kan risikere at være allergisk overfor visse ingredienser.

ViaGel er en professionelt formuleret gel, der har en omhyggelig og velovervejet tilgang til det mandlige organ, og indeholder capsicum frutescens frugtekstrakt fra chilipebre, der skal vække, styrke og skabe energi. Påfør blot gelen på dine intime områder så ofte, som du ønsker, og mærk forskellen.

 

Viamax Maximum Penis Gel 50 ml

erektil dysfunktion penisgel

Tjek prisen her

Hvis du ønsker en mere tilfredsstillende erektion, kan Viamax formel måske være løsningen på dette problem.

Fordele:

 • Effekten ses indenfor 3 dage
 • Kondomvenlig

Ulemper:

 • Den største effekt ses ved regelmæssigt brug.

Viamax er en klassisk penisgel, der indeholder butea superba rod, der øger blodgennemstrømningen og med også din erektion. Brug den inden sex eller onani, og gerne regelmæssigt, hvorved du vil se en effekt efter 3 dage.

 

Prosolution Gel

erektil dysfunktion gel med æske

Tjek prisen her

Prosolution er en unik blanding af naturlige ekstrakter og vitaminer, der i mange år er blevet brugt til at forbedre seksuel præstation samt styre erektioner.

Fordele:

 • Se hurtige resultater
 • Oplev længere erektioner
 • Kondomvenlig
 • Sikker at bruge ved oralsex

Ulemper:

 • Under påføring vil du mærke en kildende eller bedøvende fornemmelse.

Prosolution er en creme fremstillet udelukkende med det formål at forbedre den mandlige præstation. Den er udarbejdet over mange år, hvilket gør, at den nu har nået et niveau, hvor andre producenter har svært ved at følge med. Påfør blot et par dråber inden intimt samvær og mærk forskellen.

 

Shunga Dragon Stimulerende Delay Creme 60 ml

erektil dysfunktion stimulerende creme

Tjek prisen her

Oplever du af og til, at du har for tidlig sædafgang, så er der heldigvis blevet produceret en stimulerende creme af naturlige urter og ekstrakter, der hjælper på netop dette problem.

Fordele:

 • Creme mod for tidlig sædafgang
 • Stimulerer penis
 • Nedsætter hverken lyst eller oplevelse

Ulemper:

 • Du kan risikere at være allergisk overfor visse ingredienser.

Cremen er en forsinkelsescreme, der indeholder en række aktive ingredienser, der bremser din sædafgang, men også stimulerer din penis med en kølende og varmende effekt. Cremen har positive egenskaber, uden at den nedsætter hver lysten eller oplevelsen. Brug den eventuelt til forspil.

 

VigRX Olie

erektil dysfunktion olie

Tjek prisen her

VigRX olien er skabt til dig, der ønsker at forbedre din præstation under intimt samvær. Den er fremstillet af naturlige ingredienser og aktive botaniske højkvalitetsekstrakter for at give dig den bedste oplevelse.

Fordele:

 • Hurtigtvirkende transdermal formel
 • Kondomvenlig
 • Absorberes hurtigt

Ulemper:

 • Du kan risikere at være allergisk overfor visse ingredienser.

Brug olien til at forbedre din præstation i soveværelset – og ganske diskret. Tuben er kompakt, så du kan have den med overalt, og indpakningen er diskret, så det kan være din helt egen lille hemmelige. Olien efterlader ingen rester, hvilket igen gør, at det kan være noget, du holder for dig selv.

 

Penis pumper

Hvis ikke du har held med de simple cremer, olier og gels, så er du nødt til at prøve noget mere intenst – og her kommer den såkaldte penis pumpe ind i billedet. En penis pumpe er nemlig fremstillet med tanke på at skulle gøre din penis større.

Effekten fra en penis pumpe er vel og mærke kortvarig, hvilket betyder, at størrelsen kun er forbedret i nogle timer, men hvis du ønsker en forstørret penis til samleje, så er det en udmærket mulighed. Se denne guide til de bedste penispumper og brugen, hvis du vil vide mere om brugen af penis pumper eller se de bedste i test.

Hvis du søger en penis pumpe, så du kan gøre din penis en anelse større af den ene eller anden grund, så finder du nogle af de bedste her nedenfor.

 

Bathmate hydromax 7 penis pumpe – Testvinder

erektil dysfunktion penispumpe til badet

Tjek prisen her

Ønsker du et større lem til intime stunder, så er en penis pumpe måske lige netop det, som du har gået og manglet.

Fordele:

 • 35% større tryk
 • Kan bruges under vand

Ulemper:

 • Ingen permanent forskel.

Bathmate hydromax 7 er en forbedret udgave af en tidligere model, og dermed undgår du altså alle de fejl og mangler, som tidligere brugere har oplevet. Den er designet til at bruge i badet, hvilket giver en ekstra sensuel oplevelse, og så skaber den er 35% større tryk end andre penis pumper. Den kan bruges dagligt, men forskellen varer ikke længere af regelmæssigt brug.

 

Mr. Membr Penis Pumpe med Trykmåler – Prisvinder

erektil dysfunktion penispumpe trykmåler

Tjek prisen her

Ønsker du en større og mere fyldig rejsning, så er Mr. Membr penis pumpen med trykmåler det helt ideelle produkt til dig.

Fordele:

 • Trykmåler medfølger
 • Fri for silikone, ftalater og latex.
 • Centimetermål på cylinderen

Ulemper:

 • Ingen permanent forskel.

Med denne penis pumpe kan du få en mere fyldig og potent rejsning samtidig med, at du kan følge med i udviklingen grundet centimetermåleren på cylinderen. Benyt den midlertidige rejsning alene eller med en partner.

 

Mr. Membr Automatisk Penis Pumpe – Til begyndere

erektil dysfunktion automatisk penispumpe

Tjek prisen her

Læn dig tilbage og lad denne penis pumpe klare arbejdet med at få en øjeblikkeligt større penis.

Fordele:

 • Øjeblikkeligt større rejsning
 • Fyldigere erektion

Ulemper:

 • Ingen permanent forskel.

Det automatiske vakuum vil give dig en øjeblikkeligt større penis og en fyldigere erektion, så du kan hygge dig alene eller overraske din partner. Du får et tydeligt overblik over resultatet grundet centimetermåleren på cylinderen, og så kan du nemt afbryde vakuummet, hvis det bliver for meget.

 

Tilskud

En tredje mulighed er, at du kan tage nogle tilskud, der kan hjælpe med størrelsen og funktionaliteten af din penis. Hvis du bevæger dig ud i dette område, kan det eventuelt være en god ide at spørge din læge til råds og blive undersøgt, så du ikke risikerer, at du pludseligt får en allergisk reaktion.

Tilskud er jo noget, der er mange kontroverser omkring, men hvis du ikke har et problem med at tage tilskud – måske tager du i forvejen forskellige supplementer til fitness – så er dette en løsning, som du kan overveje.

Hvis du er interesseret i at tage eventuelle tilskud som et forsøg på at forbedre din erektile dysfunktion eller størrelsen på din penis, så kan du læse mere her nedenfor og få et overblik over de forskellige penis piller, der er på markedet.

Viaman Viper pro

erektil dysfunktion kapsler

Tjek prisen her

Uanset årsag, så kan en mand godt få lyst til at levere mere, og her kan lidt hjælp være nyttigt i en intim situation. Derfor kan du nu få det ved hjælp af et støttesupplement, der giver dig et boost på det rette tidspunkt.

Fordele:

 • Vegansk
 • Recept er ikke nødvendigt

Ulemper:

 • Ikke halal eller kosher godkendt.

Der er mange forskellige faktorer, der kan påvirke din evne til at præstere, og nogle gange er tidspunktet bare ikke til, at du ønsker at opleve en reducering i din præstationsevne. Tag en kapsel 30 minutter før intimt samvær og undgå denne reducering.

 

G-Max Power Kapsler

erektil dysfunktion powerkapsler

Tjek prisen her

Tusindvis af mænd drager stor fordel af G-max power kapsler, der fortsat tilpasses, så du kan være sikker på at få den hidtil bedste model.

Fordele:

 • Én kapsel om dagen
 • Giver mandlig energi, styrke og udholdenhed

Ulemper:

 • Ikke vegansk, kosher eller halal godkendt.

Disse små kapsler kan være enden på at føle dig utilpas til mode, når nogen spørger, ”hvor længe kan du holde?”. Nu kan du nemlig booste din energi og udholdenhed og øge din præstationsevne i intime øjeblikke. Tag blot en kapsel om dagen og mærk en forskel. 

 

TestRX

erektil dysfunktion kapsler til mænd

Tjek prisen her

TestRX er et førsteklasses tilskud skabt på urter, vitaminer, mineraler og aminosyre, der er designet med mændenes behov i tankerne.

Fordele:

 • Designet til sunde niveauer i det mandlige kønshormon
 • Halal og kosher godkendt

Ulemper:

 • Ikke vegansk godkendt.

Sunde kønshormoner har en signifikant betydning for mange mænd, da det spiller en stor rolle lige fra styrke i motionscenteret til præstation i soveværelset. Tag to kapsler og morgenen og to kapsler om eftermiddagen med et glas vand og gerne til et måltid.

 

Plastre og andre tilskud

Der er selvfølgelig mange andre tilskud, end dem du så ovenfor, og så er der faktisk også muligheden for at benytte forskellige plastre, hvis det er noget, som du ville være villig til at overveje. Hvorvidt plastre og de forskellige tilskud virker for dig, er selvfølgelig ikke til at sige, hvilket betyder, at du skal være sikker på, at du hverken får sundhedsmæssige konsekvenser ved brugen, eller eventuelle langvarige men.

Det vigtigste er, at du undersøger sagerne grundigt inden brug, for hvis du blot har gjort det, så er alle disse produkter ganske harmløse og lige til at bruge.

Hvis du vil læse om de bedste produkter indenfor plastre og andre tilskud, så kan du blot læse videre herunder, og få et overblik over de forskellige muligheder, der er på markedet i dag.

Viaman intime plastre

erektil dysfunktion intimplastre

Tjek prisen her

Med alderen forsvinder styrke og virilitet ofte gradvist, og dette kan især mænd føle skam ved, da det vedrører deres præstationsevne under intime stunder – nu behøver det ikke længere være sådan, heller ikke for dem, der ikke vil tage piller eller bruge cremer.

Fordele:

 • Vegansk godkendt
 • Kun naturlige botaniske ingredienser

Ulemper:

 • Skal udskiftes en gang i døgnet.

Plastrene overfører langsomt ingredienserne, der hjælper på din impotens, hvorfor du kan være sikker på, at du kun får den rette dosis. Skift plasteret en gang i døgnet og undgå at tage piller på livet løs.   

 

SizeGain Plus

erektil dysfunktion forstørrende plastre

Tjek prisen her

Ønsker du at benytte et af de mest populære mandlige præstationsfremmende tilskud på markedet, så er dette produktet til dig.

Fordele:

 • Klinisk bevist
 • Støtter præstation, styrke og kraft
 • 1 kapsel dagligt

Ulemper:

 • Ikke vegansk, halal eller kosher godkendt.

Spørgsmålet om størrelse har altid floreret blandt mænd, og det har medført, at mange tvivler på og er utilfredse med deres størrelse. Heldigvis behøver du som mand ikke længere føle dig pinligt berørt, du kan nemlig forbedre din egen situation med blot en kapsel om dagen på samme tidspunkt med et stort glas vand.

 

Basisoplysninger om erektil dysfunktion

Der er måske mange ideer om, hvad erektil dysfunktion i virkeligheden er, og det kan skabe mange misforståelser og pinlige situationer, som ikke behøver at være der, hvis blot vi alle var villige til at lære en smule mere om forskellige sygdomme og symptomer.

Definition

Det er vigtigt at vide, at erektil dysfunktion ikke er en sygdom, men derimod et symptom, der viser sig, når en mand er ude af stand til at få rejsning, uden at det skyldes manglende lyst, manglende evne til at orgasme eller eventuelle ejakulationsforstyrrelser. Det kendes i andre sammenhænge og oftere som impotens.

Erektil dysfunktion kan kun defineres som et klinisk problem, hvis det forekommer 1 ud af 4 gange, hvor en erektion var ønsket, da det her når et punkt, hvor det for mange har en negativ betydning for livskvaliteten, selvfølelsen og selvfølgelig også parforholdet.

Forekomst

Forekomsten af problemet stiger med alderen, og det er derfor altså mere typisk for ældre mænd at opleve problemet. Studier viser, at 5% af 40-årige oplever erektil dysfunktion, 10% af 50-årige, og helt op til mellem 20-25% af mænd over 65 år oplever erektil dysfunktion.

Erektil dysfunktion betyder dog ikke kun, at penis slet ikke rejser sig; der kan både være tale om moderat og komplet erektionssvigt, og langt de fleste mænd på over 40 år opgav, at det 20% af gangene kun var moderat erektionssvigt, hvor kun de 13% oplevelse komplet erektionssvigt.

Ikke blot er moderat erektionssvigt oftere set en komplet, men mildt erektionssvigt er endnu mere set. Et amerikansk studie viser at helt op til 70% af mænd i aldersgrupperne 40-45 år og 65-70 år oplever mildt erektionssvigt, hvor ved moderat erektionssvigt blev der kun rapporteret om henholdsvis 17% og 34%. Ser man på den komplette erektionssvigt er den helt nede på henholdsvis 5% til 15%.

Derudover er det også værd at nævne, at det oftere er mænd med diabetes, der oplever erektionsproblemer. Her meldes det om hver 2.-3., der oplever erektionssvigt.

Ætiologi og patogenese

I 80% af tilfældene for erektionssvigt er der organiske årsager, der går ind og lægger grunden for problemet.

Det ses dog også ofte at psykiske problemer kan resultere i erektil dysfunktion, i hvilket tilfælde det oftest betegnes som impotens. Her er det tit og ofte præstationsangst, der bliver set på som en faktor for erektionssvigt.

Patofysiologi

Der er nogle faktorer, hvad angår seksuelle stimuli, der også er en forudsætning for, at en mand vil opleve en erektion:

 • Intakt cerebroneurogen funktion
 • Arteriesystem med evne til relaksion
 • Intakt veneokklusiv mekanisme
 • Psykisk stabilitet
 • Testosteron i tilstrækkelig koncentration

Hvis der findes defekter i blot nogle af disse systemer, vil potensen og dermed erektion blive svækket, og manden vil opleve erektil dysfunktion eller impotens.

Psykisk betinget erektil dysfunktion

Det er flere studier, der viser, at erektil dysfunktion i 10-20% af tilfældene skyldes psykiske årsager. Dette kan både være præstationsangst og stress, men også psykiske sygdomme som skizofreni og depression.

Neurogent betinget erektil dysfunktion

Hvis den erektile dysfunktion er neurogen, er der ligeledes forskellige årsager til dette. Den hyppigste er diabetes mellitus, men der er også en række andre sygdomme, der ligeledes kan forårsage erektil dysfunktion, heriblandt:

 • Thrombosis cerebri og traumer omkring de erektionsfremmende centre i hjernen
 • Parkinsons sygdom
 • Dissemineret sklerose
 • Rygmarvsskade
 • Perifer nervelidelse eller kirurgisk behandling af rektum-, blære- og prostatakræft.
 • Kronisk alkoholisme.

Vaskulære årsager og mekanismer ved erektil dysfunktion

Af vaskulære årsager og mekanismer findes der også en lang række sygdomme, der kan være grundlæggende for erektil dyfunktoin. Her er der hyppigst tale om Arteriosklerose, hvilket kan skyldes hyperkolesterolæmi, diabetes ellitus og hypertension.

Kortsigtet leder det til reduceret blodtilførsel til penis, nedsat tryk i svulmelegemernes sinussoider og reduceret venøs aflukning i svulmelegemerne.

Langsigtet leder det til iskæmisk degeneration af glatte muskelceller og fibrosedannelse.

Hormonelt betinget erektil dysfunktion

Erektion kræver tilstedeværelse af testosteron, men der er en dårlig forståelse af sammenhængen, der faktisk er relativt kompleks. Ofte tales der om for lavt testosteronniveau, hvilket medfører risiko for både nedsat libido og metabolisk syndrom, hvor risikofaktorerne for erektil dysfunktion er overvægt, type 2 diabetes, hypertension og hjerte-kar-sygdom.

Det er dermed sjældent selve den svigtende testosteronproduktion, der er årsag til erektil dysfunktion.

Medikamentelt udløst erektil dysfunktion

Der findes forskellige medikamenter, der kan gå ind og påvirke den erektile funktion, for eksempel Farmaka, der påvirker det serotonerge, dopaminerge og adrenerge nervesystem, hvilket netop kan medføre seksuelle forstyrrelse og dermed erektil dysfunktion. Dette findes ofte i antipsykotika og antidepressiva.

Derudover kan antihypertensiva, hvilket forekommer i form af beta-blokkere og diuretika af thiazidtypen medfører erektiv dysfunktion, og medikamenter som østrogener, antiandrogenergo GNRH-agonister og -antagonister sat anabole steorider kan ligeledes påvirke både libido og den erektile funkton. Der samme gælder for cimetidin med antiandrogen; dette virker svækkende.

Disponerende faktorer

Der findes en række disponerende faktorer, der udgør risikofaktorer, som for eksempel alder, lav uddannelse, fedme, fysisk inaktivitet, diabetes mellitus, hjerte-kar-sygdom, rygning, hypertension.

Derudover kan psykiske faktorer, neurogene faktorer, vaskulære faktorer, hormonelle faktorer og medikamentelle faktorer også udgøre en risikofaktor.

Diagnose

Hvis der skal stilles en diagnose for erektil dysfunktion, er der nogle forskellige kriterier, der afgør, hvorvidt diagnose stilles eller ej. Hvis du ønsker en fornemmelse af, hvorvidt du lider af erektil dysfunktion, så kan du læse dig igennem de forskellige kriterier, og måske kan du komme tættere på, hvorfor du oplever impotens i større eller mindre grad.

Diagnostiske kriterier

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at erektil dysfunktion kun forekommer, hvis svigtende lyst, manglende evne til at orgasme eller ejakulationsforstyrrelser er udelukkede. Handler det om en af disse tre ting i stedet, så er det ikke erektil dys funktionalitet, som du lider af. Derudover kan tilstanden af erektil dysfunktion også være debutsymptomer til en række andre lidelser, som for eksempel diabetes mellitus, hypertension og arteriosklerose. Dermed kan det være en super god ide at tjekke op på problemet, så du kan få opdaget eventuelle andre lidelser, inden disse bliver mere alvorlige.

Differentialdiagnoser

Der findes mange forskellige opfattelse – og endda også rygter om – hvad begreberne potens og erektionssvigt egentligt består i, og derfor er det vigtigt at være skarp på underliggende årsager, der kan være til dette symptom.

Der findes en række underliggende årsager, der kan resulterer i potens og erektionssvigt, som du kan være opmærksomme på, hvis du lider af dette symptom:

 • Vaskulære
 • Neurogene
 • Hormonelle
 • Krummerik
 • Kronisk prostatitis
 • Epidydimitis
 • Phimosis
 • Medikamenter

Hvis du er påvirket af nogle af disse ting, så kan de altså være underliggende årsager til, at du oplever symptomet.

Sygehistorie

Hvis eller når du går til lægen, så vil du højest sandsynligt opleve, at de spørger ind til din sygehistorie, da denne kan have en effekt på de symptomer, du oplever og din impotens eller erektile dysfunktion. Ved dette spørgsmål vurderer de både din seksuelle sygehistorie, din medicinske sygehistorie og din sociale sygehistorie, og ud fra disse tre tegner de et billede af de underliggende årsager til det, som du oplever.

Faktorer som antyder psykogen årsag

Der er nogle faktorer, der giver anledning til at tro, at årsagen til problemet er primært psykogent.

Følgende faktorer giver anledning til at antage denne årsag:

 • Hvis din erektile dysfunktion er et pludselig opstået problem
 • Hvis du har en kortvarig, men normal erektionsevne
 • Hvis du har en normal spontan-, selv stimuleret- eller morgenerektion
 • Hvis du oplever præmatur ejakulation
 • Hvis du har haft problemer eller forandringer i forholdet til din partner
 • Hvis du har været ude for vigtige livshændelser eller psykologiske problemer.

Faktorer, der kan indikere somatisk årsag

Der er også en række faktorer, der kan indikere somatiske årsager, hvor, hvis du lider af en række af disse faktorer, så vil det blive antaget at din erektile dysfunktion skyldes somatiske årsager.

Følgende faktorer giver anledning til at antage denne årsag:

 • Hvis genen har fulgt en gradvis udvikling
 • Hvis du har oplevet udeblivende natlige/morgen reflekserektioner
 • Hvis du har en normal ejakulation
 • Hvis du har normal libido
  • Hvis du har eventuelle somatiske sygdomme, som for eksempel diabetes, neurologiske sygdomme eller hjerte-kar-sygdomme.
 • Hvis du er blevet udsat for operation, strålebehandling eller traumer i underlivet
 • Hvis du bruger flere forskellige medikamenter på samme tid; polyfarmaci
 • Hvis du er ryger
 • Hvis du har et stort alkoholforbrug
 • Hvis du benytter dig af doping.

Kliniske fund

Derudover kan der foretages nogle såkaldte kliniske fund, hvor din penis bliver undersøgt, og hvor der kan være nogle fund, der er underliggende årsag til erektil dysfunktion.

Generelt vurderes dine kønskarakteristika, hvor de observerer, om du har en abnorm virilisering eller gynækomasti. Herefter kigger på efter tegn på asterosklerose, hvor de leder efter en perifer puls og blodtryk. Hvis der er tegn på en neurologisk sygdom, kan du skulle være opmærksom på synsfeltsudfald.

Derudover er der nogle specielle ting, som de kan vælge at vurdere, hvor de blandt andet kigger på din penis i forhold til udflåd, phimosis, tumorer og peyronies plaques. Herefter tester de størrelsen og konsistensen efter eventuelle hormonproducerende tumorer, og det er muligt, de foretager en rektalundersøgelse, hvor de vurderer sfinktertonus og prostata. Sidst kigger de på perianal sensibilitet.

Supplerende undersøgelser i almen praksis

Der findes yderligere nogle supplerende undersøgelser, der foretages i almen praksis, som du kan blive undersøgt for. Her indgår en måling af serum-glukose, der foretages hos alle. Der indgår en hormonanalyse hos dem, hvor libido vurderes påvirket eller der var objektive tegn på androgenmangel eller gynækomasti. Der kan blive foretaget analyser ved hypogonadisme, hvor de tester for s-testosteron, FSH, LH og prolaktin og S-prolaktin.

Derudover kan der være andre aktuelle prøver, som s-TSH, hvis der er mistanke om hypo/hyperthyroidisme, s-Kreatinin, elektrolytter og urinundersøgelser, hvis der er mistanke om nyresygdom, ASAT/ALAT, hvis der er mistanke om leversygdom, gamma-GT, hvis der er mistanke om stort alkoholforbrug og sidst PSA, hvis der er udslag på rektalundersøgelsen, eller der er familiær disposition til prostatakræft.

Andre undersøgelser

Hvis der ikke har været held med at finde en årsag via de andre undersøgelser, så kan de også lave en intracavernøs injektionstest, hvilket kun bliver foretaget i visse situationer:

 • Hvis du oplever en udeblivende effekt af tabletbehandling, kan selve effekten af vasodilaterende medikamenter testes ved injektion.
 • Ved en positiv Positiv erektionstest kan man demonstrere intakt arteriovenøs funktion
 • Ved hjælp af injektionsterapi kan der være aktuel behandling.

Hvornår skal patienten henvises?

Der er nogle retningslinjer til, hvornår du som patient, vil blive henvist. Dette er for eksempel, hvis lægens forsøg på udredning ikke har givet en tilfredsstillende afklaring på problemet, men det kan også være ved manglende effekt på en igangsat behandling, da der selvfølgelig skal prøves noget andet så. Derudover vil der også blive lavet en henvisning ved eventuelle opfølgninger og detaljerede udredninger. Disse kan nemlig ske hos relevante specialister, som urologer, endokrinologer, neurologer, psykiatere, psykologer eller sexologer, da dette vil sikre dig den bedste løsning på problemet. 

Behandling

Målet med behandlingen er selvfølgelig, at du skal genvinde din erektile funktion. Dette kan ske på en række forskellige metoder, men der findes alligevel nogle generelle ting, der er værd at vide om behandlingen, så du kan forberede dig selv på den proces, som kommer til at gå igennem.

Generelt om behandlingen

Hvis du lider af organiske tilstande, vil disse blive udredt og behandlet på vanlig vis.

Hvis din erektile dysfunktion skyldes psykogene årsager, vil denne blive behandlet via samtaleterapi, da det ikke er et fysisk problem, men et psykisk.

Hvis din erektile dysfunktion er en medikamentel bivirkning, bør dosissen reduceres, og hvis det er muligt, bør der foretages en seponering.

Denne samme tilgang føres ligeledes, hvis årsagen skyldes et tobaksmisbrug eller alkoholmisbrug, hvor dette ligeledes skal reduceres. Det handler altså om at fjerne risikofaktorerne.

Hvis du har mulighed for det, så anbefales det kraftigt, at din partner følger dig i din behandlingsproces, da det er vigtigt med information, støtte og vejledning. Dette gælder uanset årsag. Inden behandlingsstart anbefales det ligeledes at målene er fastlagte – uanset årsag.

Hvad kan du som patient gøre?

Det bedste, en patient med erektil dysfunktion kan gøre, er at foretage en livsstilsændring, så du fremadrettet lever en sund livsstil med en sund og varieret kost, regelmæssig motion og eventuelt seksuel stimulering.

Dette vil også gavne dig i mange andre aspekter af dit liv, da du højest sandsynligt vil opleve en forhøjet livskvalitet under alle omstændigheder, samt finde nyt overskud og leve et længere liv.

Medicinsk behandling

Der findes forskellige måder, hvorpå en erektil dysfunktion kan behandles ved hjælp af medicin.

Peroral behandling – fosfodiesterase-5-hæmmere

Effekten af denne behandling vil indebære relakserende virkning på blodkarrene og en lettere blodgennemstrømning i penis ved seksuel stimulation, hvilket resulterer i, at du igen kan opnå en erektion. Derudover vil det have en bedre effekt og mindre bivirkninger end placebo. Sidst er der også den fordel, at effekten og bivirkningerne ikke varierer signifikant blandt præparatgruppen.

Der er dog nogle bivirkninger, der skal tages højde for, hvilket indebærer hovedpine, flushing, dyspepsi, næsetæthed og svimmelhed. Derudover er der også nogle værre bivirkninger, hvilket blandt andet indebærer 29 tilfælde, der har oplevet pludselig, ensidig hørenedsættelse; hos en tredjedel af denne gruppe var høretabet dog forbigående, men hos de resterende er den endnu uafklaret.

Risikoen for kardiovaskulærer bivirkninger er ikke øget hos hjertesyge eller patienter i blodtryksbehandling, medmindre de behandles med nitratholdige lægemidler, hvilket skal med i overvejelserne, hvis det er relevant hos dig.

Aktuelle præparater

Blandt de aktuelle præparater er der lavet nogle sammenlignende studier, der viser en signifikant forskel i responsrate blandt præparaterne. Effekt og bivirkningsprofil er selvfølgelig varierende fra patient til patient, da vi alle er forskellige og reagerer forskelligt på forskellige produkter. Derfor anbefales det at prøve medikamenterne hos den enkelte og vurdere ud fra dette.

Det der er vigtigt at vide, når du først begynder på disse præparater er, at seksuel stimulering er essentielt, for at effekten vil vise sig, og at du ikke bør tage mere end den daglige dosis, uanset om du er tilfreds med resultatet eller ej. Hvis du bliver fristet grunde utilfredsstillende resultat, så kontakt i stedet din læge.

Sildenafil tbl. 25/50/100 mg

 • Anbefalet dosis: 50 mg 30 minutter til en time før seksuel aktivitet. Dosissen kan både øget til 100 mg eller reduceres til 25 mg, hvis det ene eller andet findes nødvendigt.
 • Præparatet virker i op til 3 timer
 • Vær opmærksom hvis du i øjeblikket er i behandling med nitrater eller ustabil koronarsygdom.
 • Dette præparat kan have en effekt, selv hvis den erektile dysfunktion skyldes antipsykotika.

Tadalfil tbl. 2,5&5/10/20 mg

 • Anbefalet dosis: 10 mg 30 minutter før seksuel aktivitet. Dosissen kan øges til 20 mg, hvis nødvendigt og hvis ikke du har en nedsat lever- eller nyrefunktion.
 • Præparatet virker i op til 24 timer, da plasma halveringstid er 17,5 timer.
 • Ved hyppigt behov bruges præparatet ved fast dosering af 2,5 – 5 mg i døgnet.

Vardenafil 5/10/20 mg

 • Anbefalet dosis: 10 mg en halv time til en time før seksuel aktivitet. Dosissen kan ved behov øges til 20 mg eller reduceres til 5 mg.
 • Præparat virker i op til 4 timer.

Intraurethral behandling – alprostadil

Udover at behandle erektil dysfunktion med medicin, findes der også 3 forskellige behandlinger, som du kan gennemgå for at forbedre dit symptom.

Den første af disse er intraurethral behandling, en lokalbehandling, hvor præparatet deponeres efter vandladning som uretralstift eller creme i urethra ved hjælp af en speciel applikator. Effekten vil vise sig efter 5-30 minutter, og der vil være en mindre risiko for bivirkninger, end hvis du bruger sildenafil. Eventuelle bivirkninger vil indebære smerte i penis hos op mod hver tredje patient og hos 10% en brændende smerte i urinrøret, hvis erektionen varer i mere end 4 timer.

Der er selvfølgelig en individuel variation i virkningstiden, men den er ofte på 1-2 timer. Hvis den kvindelige partner er i den fertile alder, bør I anvende et kondom.

Du må højst tage 7 doser i løbet af en uge.

Intrakavernøs behandling – alprostadil

Den anden behandling er den intrakavernøse behandling, der virker direkte i den kavernøse væv, og giver en relaksation af glat muskulatur, en reduktion af det venøse afløb samt en øget arteriel blodtilstrømning. Dosis ligger initialt på 2,5 µg, men tiltreres op med 2,5 µg pr. gang indtil effekt opnås. Den maksimale dosis ved neurologiske eller psykogene årsager er 10 µg. Sidst må der ikke gives en dosis på mere end 60 µg. Dosis skal selvfølgelig individualiseres.

Dosis injiceres direkte op i corpus cavernosus inden samleje, og vil have en effekt hos mindst 60%, der giver en erektion i 30-60 minutter. Den første injektion bør finde sted hos læge eller specialsygeplejerske, da god oplæring og opfølgning er nødvendig.

Der kan være bivirkninger i form af smertefuld erektion, en forlænget erektion eller priapisme.

Perkutan/intramuskulær behandling

Den sidste behandlingsmulighed er denne perkutan/intramuskulære behandling, der fås i forskellige varianter. Den kan fås som en testosteroninjektion, plaster eller tabletter.

Kapslerne fås a 40 mg, hvor doseringen er 40-80 mg, der dagligt fordeles på to doser i forbindelse med måltider. En anden mulighed er gel, eller -depotplaster, der skal appliceres 1 gang om dagen hver morgen. En sidste mulighed er at injicere 1000 mg langsomt og dybt i.m. i glutealregionen hver 3. måned eller 250 mg hver 3. – 4. uge.

Plaster anbefales, da det giver et stabilt testosteronniveu, der ligger tæt på det normale, men det har ingen effekt på impotens, men derimod på libido, hvis denne er nedsat eller du er hypogonadal.

Erektil dysfynktion efter radikal prostatektomi

Efter en nervesparende radikal prostetektomi kan du opleve en bedring af erektionsevnen i indtil to år efter operationen. Hvis du oplever manglende natlige erektion, kan dette føre til hypoksi i corporacavernosae, hvilket igen fører til fibrose og tilmed venøs lækage i det erektile væv. Hvis du vælger behandlingen, har du en dog en fordel i at begynde tidligt med forberedelsen, da dette i nogle tilfælde giver et bedre resultat.

Anden behandling

Af andre behandlingsmuligheder findes jo også forskellige løsninger, der ikke handler om en længerevarende operation, der kun holder midlertidigt.

Psykoseksuel terapi

Psykoseksuel terapi kan have en virkning hos nogle patienter, hvis årsagen til symptomet er psykogent betinget. Denne type behandling kræver motivation og villighed hos patienten og en specialkompetence hos en terapeut. Derudover skal denne type benyttes sammen med anden behandling.

Mekaniske tiltag

Du kan eventuelt forsøge dig med mekaniske tiltag som for eksempel støttekondom, pubesring eller en vakuumpumpe; bemærk dog at disse kan være besværlige.

Vakuumpumpe

Vakuumpumpen er et af de mekaniske tiltag, som du kan benytte, og den fungerer ved, at du fører en cylinder ned over din penis, der så ved hjælp af en særlig gel kan slutte tæt omkring roden. Dermed skabes et vakuum, der fylder corpora med blod. For at holde på erektion kan en stram gummiring føres ned omkring penisroden. Der er dog mange der finder denne metode ubehagelig.

Livsstilsændring

Hvis du lever en usund livsstil og er blevet vurderet overvægtig, så kan du genvinde din seksuelle funktion ved at ændre din livsstil og gå ned i vægt ved at være mere fysisk aktiv.

Ginseng

Koreansk rød Ginseng er blevet bevidst til at kunne bedre patientens evne til at opnå og vedligeholde en erektion i tilstrækkelig tid til at gennemføre samleje.

Bækkenbundstræning

Bækkenbundstræning er ikke kun til kvinder – ved at styrke din bækkenbund og træne musklerne, der retraherer penis og løfter pungen med samtidig biofeedback, kan du opnå en god effekt.

Penisimplantat

Nogle mænd – hvis erektile dysfunktion skyldes specifikke årsager – vil ikke kunne hjælpes med oral eller intracavernøs medikation. Disse kan i stedet overveje en indoperation af et penisimplantat. Det giver et godt resultat hos langt de fleste – tre ud af fire er tilfredse trods eventuelle komplikationer – og det udføres af højt specialiserede urologiske afdelinger.

Forløb, komplikation og prognose

Den erektile dyfunktionelle tilstand optræder hyppigere med alderen og problemets omfang varierer over tid.

Prognosen er usikker og med øget risiko for koronarsygdom; symptomerne på erektil dysfunktion synes at præsentere sig ca. 3 år før symptomerne på koronarsygdom. Derudover er risikoen i det hele taget øget for nogle få sygdomme hos mænd med erektil dysfunktion.

Sanne Sorello
Sanne Sorello
Jeg hedder Sanne er uddannet sexolog & journalist, og arbejder her på siden som skribent. Jeg nyder at teste, anmelde samt skrive guides indenfor erotik, romantik & dating. Hvis du sidder med et ubesvaret spørgsmål, så kontakt mig endelig på: sanne@eroti.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here