Behandling af prostata problemer

71

Prostataen spiller en vigtig rolle i det mandlige reproduktive system, hvilket også er, derfor det er vigtigt, at den er sund og rask.

Med alderen kan det desværre ske, at der kommer diverse problemer med prostataen, hvilket kan være et gene eller medføre et større sygeforløb.

 


Hvis du vil læse mere om prostataproblemer, kan du finde mere information her.


 

Selvom mange mænd har hørt om prostataen, er det langt fra alle som kender til dens funktion.

Her kan du læse mere om, hvad prostata er, hvilke funktioner den har, hvilke problemer den kan få, og hvordan man behandler dem.

 

Hvad er prostata?

Prostata bliver også kaldt blærehalskirtlen. Den sidder lige under blæren og lige foran endetarmen. Prostataen spiller en vigtig rolle på trods af, at den kun er på størrelse med en valnød. Prostataen producerer den mælkehvide væske, som findes i sæd.

Denne væske er meget vigtig, da den beskytter sædcellerne i livmoderen, så de kan nå ægget. Det vil altså sige, at hvis der ikke var denne væske, vil det ikke være muligt for sædcellerne at nå ægget.

Fordi sædproduktionen først begynder, når en dreng når puberteten, begynder prostataen først at vokse der. Det er først ved puberteten, at kirtlen når voksenstørrelse, men den stopper faktisk ikke der. Prostataen bliver ved med at vokse. Faktisk vokser den til engang efter, man når 50-60-årsalderen.

Det er dog ikke altid, at det er en god ting. Faktisk oplever mange mænd årligt problemer med deres prostata pga. det.

 

Hvilke problemer kan prostata få?

En af de problemer, som mange mænd over 50 oplever, er BPH. Dette er en tilstand, hvor kirtlen er vokset så stor, at den presser om urinrøret.

Når den presser på urinrøret, skaber det problemer i forbindelse med vandladningen. Det kan både være, at man ikke kan tisse eller ikke kan styre, når man tisser. I sig selv er BPH ikke farligt, men det kan lede vejen til en mere alvorlig sygdom.

Selv hvis den ikke udvikler sig til noget værre, vil symptomerne blive mere generende og smertefulde hen over tiden, hvis man ikke får den rette behandling.

En anden sygdom, som mange møder i forbindelse med prostataen, er prostatitis. Dette problem er dog mere udbredt blandt yngre mænd. Her er prostaten betændt, hvilket vil betyde, at den er hævet, rødlig og varmere. Det kan blandt mærkes ved, at det brænder, når man tisser.

Noget tredje, som nogle møder, er prostatakræft. Selvom du har hørt meget om det, så er det faktisk ikke lige så udbredt som prostatitis eller BPH. Det er dog den kræfttype, som er mest udbredt blandt mænd i Danmark, hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Prostatakræft er en ondartet knude, som er placeret direkte på prostataen. Selvom den er ondartet, tager det lang tid for sygdommen at udvikle sig. Det betyder, at den sjældent når at blive kritisk for patienten.

Der er mange som tror, at BPH og prostatakræft følges ad, men det er faktisk sjældent tilfældet. Så hvis du bliver diagnosticeret med BPH, så skal du ikke gå i panik over prostatakræft.

Hvis du mistænker, at du har et af disse problemer, er det vigtigt, at du søger læge, så du kan få lavet en prostata-undersøgelse.

 

Hvilke symptomer kan man få?

Selvom de forskellige problemer, som man kan få, er vidt forskellige, så viser de faktisk mange af de samme symptomer.

For at hjælpe dig med at blive opmærksom på eventuelle prostata-problemer, er de mest normale symptomer oplistet her:

  • Pludselig tissetrang
  • Besvær med at tisse
  • Besvær med at stoppe med at tisse
  • Svag stråle, når man tisser
  • Følelsen af, at blæren ikke er tom
  • Brændende fornemmelse, når man tisser
  • Blod i tis eller urin
  • Sværere ved at blive erigeret
  • Smertefulde eller ubehagelige udløsninger.

For at behandle disse symptomer bedst muligt er det vigtigt, at man finder grunden bag hurtigt.

Derfor skal du kontakte din læge straks, hvis du oplever en eller flere af disse symptomer.

behandler prostataproblemer test

 

Hvordan behandler man prostata problemer?

Prostataproblemer bliver behandlet på forskellige måder, men de bliver tit diagnosticeret gennem samme proces – nemlig prostata-undersøgelsen.

En prostata-undersøgelse består af flere dele, som er beskrevet nedenfor.

Digital prostata-undersøgelse:

Dette er den klassiske prostata-undersøgelse, som mange har hørt om. Den foregår ved, at lægen bruger sin finger til at mærke prostataen igennem endetarmen. Her vil lægen typisk kunne bedømme, om den er hævet eller ej.

Billeddannelse:

For at få et bedre billede af, hvordan prostataen ser ud, vil lægen typisk lave en billeddannelse. Det kan både ske igennem røntgen eller en ultralydsscanning.

Cystoskopi:

Her bruger lægen et tyndt rør, som kan bruges som en form for mikroskop. Røret anvendes ved at indsætte det igennem urinrøret.

Urinstrøm undersøgelse:

Nogle gange vil du opleve at skulle tisse i en maskine. Denne maskine vil så måle, hvor kraftig tissestrålen er.

Blodprøve:

Du vil tit blive bedt om at lave en blodprøve. Det er blandt andet for at se mængden af PSA i blodet. Hvis denne mængde er høj, er det typisk et tegn på et større problem.

 

Hvordan behandler man prostata problemer?

Når problemet er blevet identificeret, så begynder man behandlingen. Behandlingen varierer meget efter, hvilket problem du har.

Hvis du har BPH, så vil man typisk fjerne den del af prostataen som presser om urinrøret.

Hvis du nu skulle være så uheldig at have prostatakræft, bliver det behandlet efter, hvor aggressiv knuden er, og hvor meget den har spredt sig. Ved prostatitis, vil man typisk bruge en medicinsk behandling.

ProstaSURE

For at forhindre prostataproblemer kan man anvende forskellige kosttilskud. Et af disse kosttilskud er ProstaSURE.

Dette kosttilskud naturligt og lavet specifikt til at styrke prostataens funktion og styrke.

Midler som ProstaSURE er også lavet til at lindre de symptomer, som kommer i forbindelse med både en forstørret eller en betændt prostata.

Du skal dog altid huske, at hvis du oplever nogle af symptomerne, skal du altid søge medicinsk rådgivning fra en læge.

Du vil først kunne få en sikker diagnose efter en grundig undersøgelse.

 

Sanne Sorello
Sanne Sorello
Jeg hedder Sanne er uddannet sexolog & journalist, og arbejder her på siden som skribent. Jeg nyder at teste, anmelde samt skrive guides indenfor erotik, romantik & dating. Hvis du sidder med et ubesvaret spørgsmål, så kontakt mig endelig på: sanne@eroti.dk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here